Menu
20 / 01 / 2020 - 08:37 am
A Site By Your Side
A+ A A-

  • - Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ

interdiction 1

Αυτό είναι το τέλος μιας διάκρισης 30 ετών, που χαροποιεί τις ενώσεις για την καταπολέμηση του AIDS: Οι θανόντες οροθετικοί άνθρωποι μπορούν πλέον να λάβουν τη φροντίδα διατήρησης του σώματός τους πριν την κηδεία, η οποία απαγορεύεται από το 1986.

Η άρση της απαγόρευσης, η οποία καλύπτει και τα νεκρά άτομα με ηπατίτιδα, δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Διεκδικούνταν εδώ και πολύ καιρό από τις ενώσεις για την καταπολέμηση του AIDS και ανακοινώθηκε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την έρευνα που αφορά το AIDS, στο Παρίσι την Κυριακή (23/7/2017).

Η απαγόρευση ήταν «μια επαίσχυντη κατάσταση διακρίσεων για τις οικογένειες και τους φίλους. Όταν επισκέπτονταν το σώμα του νεκρού ατόμου, ήταν σε κακή κατάσταση λόγω της νόσου», είπε ο Joël Dumier, πρόεδρος του συλλόγου SOS homophobie.

Η φροντίδα διατήρησης του σώματος (ταρίχευση), η οποία αποσκοπεί να καθυστερήσει τη διαδικασία αποσύνθεσης, συνίσταται στην έγχυση μέσα στο αγγειακό σύστημα ενός αντισηπτικού και συντηρητικού, αντί του αίματος.

Το 2013, μια έκθεση από τη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS) και της Γενικής Επιθεώρησης της Διοίκησης (IGA) εκτιμά ότι η ταρίχευση αφορούσε περίπου 200.000 από τους 545.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, περισσότερους από έναν στους τρεις.

Αυτή η πρακτική είχε απαγορευθεί για νεκρούς οροθετικούς ή με ηπατίτιδα σε δύο κείμενα που χρονολογούνται από το 1986 και το 1998, από φόβο τυχόν μόλυνσης.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και υπογράφεται από την υπουργό υγείας, Agnès Buzyn, το AIDS και η ηπατίτιδα έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ασθενειών που καλύπτονται από την απαγόρευση. 

Νόσος ταμπού

«Ήταν ένα μέτρο τόσο αναχρονιστικό», είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Christian Andreo, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού Aides, σύμφωνα με το AFP. «Χρονολογούνταν από την εποχή του τρόμου από τον ιό HIV, μια ασθένεια για την οποία δεν ξέραμε τίποτα. Θα οδηγούμασταν στη συνέχεια να τοποθετούμε τα άτομα με HIV σε σφραγισμένα φέρετρα», είπε.

«Δεν υπήρξε ποτέ ούτε ένας ταριχευτής, ούτε ένας επαγγελματίας αυτού του τομέα που φροντίζει για αυτούς τους ανθρώπους, που να έχει μολυνθεί με τον ιό HIV», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Jean-Luc Romero, περιφερειακός σύμβουλος στο Ile-de-France και ακτιβιστής στον αγώνα κατά του AIDS. «Ήμασταν μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που εφάρμοζε αυτή τη διάκριση», πρόσθεσε. «Κάναμε τα πάντα για να διατηρήσουμε ότι μια νόσος θα είναι ταμπού, μια επαίσχυντη ασθένεια».

Στο παρελθόν, οι υπουργοί υγείας Xavier Bertrand το 2012 και Marisol Touraine το 2014, είχαν ήδη αποφασίσει υπέρ του τέλους της απαγόρευσης. Είχε επίσης προταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και από άλλους φορείς. Αλλά τελικά έγινε με μικρά βήματα.

Κατ' αρχάς, ένα διάταγμα εκδόθηκε τον Δεκέμβριο που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β στους ταριχευτές. Στη συνέχεια, στις 11 Μαΐου εκδόθηκε ένα διάταγμα με μια σειρά οδηγιών για να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες οι ταριχευτές εργάζονται (πληροφορίες για τις οικογένειες, μέρη του εξοπλισμού, των μέτρων υγιεινής, φροντίδα στο σπίτι για την κηδεία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις).

Ήταν εκείνη την εποχή, αμέσως μετά την εκλογή του Emmanuel Macron ως πρόεδρου της δημοκρατίας, που ενώσεις για την καταπολέμηση του AIDS ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης. Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε, καθορίζει ότι η φροντίδα διατήρησης για την κηδεία εξακολουθεί να απαγορεύεται στην περίπτωση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια Creutzfeldt-Jakob, κάθε «σοβαρή σήψη», λύσσα, η χολέρα ή την πανούκλα.

«Οι ενώσεις μας καλωσορίζουν αυτό το ιστορικό βήμα, αν και η καθυστέρησή του αφήνει μια πικρή γεύση», σημείωσαν οι μεγαλύτερες ενώσεις για την καταπολέμηση του AIDS και της ομοφοβίας, σε μια κοινή δήλωση.

Μετάφραση: LesAndMore

Πηγή: AFP

Αναδημοσίευση από: http://reloaded.e-llico.com/

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΓΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ