Menu
20 / 01 / 2020 - 09:14 am
A Site By Your Side
A+ A A-

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Vintage εικόνες από το εθνικό Gay και Λεσβιακό αρχείο των ΗΠΑ

  • Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ

onenation 1

Το One National Gay & Lesbian Archives είναι μια πηγή που καταγράφει την ιστορία της queer κοινότητας. Ιδρύθηκε το 1952 και το 2017 γιόρτασε την 65η επέτειό της ως

Περισσότερα...

Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη

  • Κατηγορία: ΣΙΝΕΜΑ

frinta-tonia

Στο έργο τους «Αινίγματα της Σφίγγας» (1977) οι σημαντικοί θεωρητικοί του κινηματογράφου L. Mulvey και P. Wollen θέτουν τη θεμελιώδη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να ορίσουν την γυναικεία ιδιαιτερότητα στο χώρο της δημιουργίας:

Περισσότερα...

Χορός και Φύλο

  • Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ

horos-fylo

"Ίσως να ξέρετε ότι δεν είμαστε υποστηρικτές αυτών που λέγονται grands danseurs. Μας φαίνονται πολύ λυπημένοι και βαρείς... Ο grand danseur δεν ανταποκρίνεται σε τίποτε, δεν αντιπροσωπεύει τίποτε, είναι ένα τίποτε.

Περισσότερα...

Έθνος, φύλο, σεξουαλικότητα - Τα όρια της ταυτότητας και η διαπλοκή των συστημάτων εξουσίας

queer-fest

what queer fest - νοέμβρης 2010 - αθήνα

Σε κάθε εποχή θα πρέπει να επιχειρούμε εκ νέου να αποσπάσουμε την παράδοση από τον κομφορμισμό που θέλει να την κυριεύσει.
Walter Benjamin

 

Περισσότερα...

Αυτό δεν είναι πορνό

  • Κατηγορία: ΣΙΝΕΜΑ

seventies-vintage-porn

του Χρήστου Νάτση

Όταν προσπαθείτε να κρίνετε ένα φιλμ το οποίο περιέχει σκηνές σαφούς σεξουαλικού περιεχομένου πρέπει να διασταυρώσετε αν, όταν ένας χαρακτήρας του έργου μπαίνει στο ασανσέρ ή σ' ένα αυτοκίνητο, ο λεκτικός χρόνος συμπίπτει με τον θεματικό.

Περισσότερα...

Ο καθρέφτης

  • Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ
gay, γκέι, ομοφυλόφιλος, ομοφυλόφιλη, λεσβία, ομοφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλων, λεσβίες, τρανσέξουαλ, τρανς, αμφιφυλόφιλοι, LGBT, ΛΟΑΤ, ομοφοβία, γνωριμίες, φύλο, σεξουαλικότητα, πορνεία, σεξουαλικός, γυναίκα, ομοφυλοφιλία, λεσβιακή

miroir

Περισσότερα...

Οι διαφημίσεις με ομοφυλόφιλους που δεν είδαμε ποτέ

  • Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ

girlsEίναι γνωστό το δαιμόνιο που διακατέχει τους διαφημιστές, όταν πρόκειται να πλασάρουν στην αγορά καινούρια προϊόντα. Συνηθίζουν να δημιουργούν τα σποτάκια τους με βασικό κριτήριο σε ποιους απευθύνονται ηλικιακά και κοινωνικά. Στο εξωτερικό λοιπόν, έχουν προβληθεί πολλά διαφημιστικά με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο. Συνήθως εκτυλίσσεται μία μίνι ιστορία η οποία στο τέλος αποκαλύπτει το πικάντικο μυστικό της. Σαφέστατα και είναι η ματιά των ετερόφυλων αυτή, που θέλει να προκαλέσει τη προσοχή και την έκπληξη πετυχαίνοντας εντυπωσιασμό, εντούτοις πολλά από αυτά τα διαφημιστικά είναι πολύ ευρηματικά και πνευματώδη.

Περισσότερα...

Χώροι της εποχής του οπίου

  • Κατηγορία: ΕΚΚΕΝΤΡΑ

opium 1

Υποτίθεται ότι ήταν μια εποχή αμέτρητων κανόνων κοινωνικής εθιμοτυπίας, ιδίως για τις γυναίκες, που είμαστε τόσο συνηθισμένοι να τις θυμόμαστε απλά καθισμένες άκαμπτα μέσα στους κορσέδες τους πίνοντας τσάι.

Περισσότερα...

Αποτυπώσεις της Βίας κατά των Γυναικών σε δύο Ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου: «Μέχρι το Πλοίο» (1966), του Αλέξη Δαμιανού, και «Ζωή» (1995), του Γιώργου Κατακουζηνού.

  • Κατηγορία: ΣΙΝΕΜΑ

to-ploio

Το παρόν αποτελεί τμήμα των πρακτικών του συνεδρίου «Έμφυλοι Μετασχηματισμοί», που πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Μαΐου του 2005 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο). Επιμέλεια Γιώτα Παπαγεωργίου. Σελ. 116-125

Θεοδώρα Αδαμάκη
Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

Περισσότερα...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΓΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ